SMS kommer bli smartare!

Vilken är den mest använda appen i mobilen tror du?

Antagligen svarar de flesta “SMS”, vilket du säkert kan relatera till. Vill man få tag på en person på snabbast möjliga sätt (förutom att ringa) så skickar vi ett sms. Säkert säger en del att de hellre använder Messenger, Whatsapp eller någon annan app, men för de flesta är sms den absolut snabbaste kanalen att skicka och ta emot information med.

Det intressanta är att sms har sett ut likadant i över 25 år, med ganska enkla textmeddelanden. Antalet sms som skickas per år ökar hela tiden, och trots alla appar tyder allt på att användningen av sms kommer öka på global nivå de närmaste åren. Framförallt ökar trafiken av sms som skickas från system till slutanvändare (A2P).

Med smartpones intåg på mobilmarknaden kom stöd för länkar i sms’en så man kan öppna webbsidor i mobilens webbläsare och lite annat, men annars har det ju inte skett några revolutionära saker med sms som teknik.

Apple införde iMessage 2011, som skickar textmeddelanden, bilder och ljud mellan iPhones som datatrafik istället för via operatörernas telenät. Det går ju även att använda andra iOS enheter för sina meddelanden. Det intressanta med iMessage är att den meddelandeappen är en hybrid av vanliga tele-sms och iMessage. Någon motsvarighet för Android har inte funnits tidigare, men nu är det saker på G.

På app-sidan har vi sett en fantastisk utveckling av meddelande-appar och det finns numer en gigantiska flora av chattappar. Några som de flesta känner igen är Messenger, Whatsapp, KIK, Weechat.

Rich Communication Service

Sedan februari 2016 finns ett initiativ som heter “Rich Communications Service” (RCS). Det är Google, GSMA och ett antal mobiloperatörer som driver initiativet. Detta gäller dock bara Android telefoner än så länge, Apple har inte bestämt om dom ska vara med och ha stöd för RCS inom det initiativet.

RCS tar sms till en helt ny nivå med interaktion och smarta möjligheter. Kolla på videon så får du en liten idé vad det kan innebära för privatpersoner men också för företag som vill höja sin service gentemot kunderna.

På Infoping har vi redan börjat resan mot smartare sms och mobilmeddelanden, och vi ser RCS som en mycket intressant möjlighet att göra vår tjänst ännu bättre. Vårt mål är att göra det enklare att skapa engagemang och delaktighet när man kommunicerar med mobila meddelanden, oavsett om det är via en app eller ett sms. Vi introducerade våra smarta sms för ett par år sedan.

Testa smarta sms med Infoping här –>

Som vi säger, “It’s all about feedback”

Nicke Holgersson, Co-founder
nicke@infoping.se